https://whitelabel-manager-production.ams3.digitaloceanspaces.com/thumbs/2-x1-article-header-image-b5af5.jpg_800x.jpg
Νοέμβριος 12, 2021
Συγγραφέας: James Greening

5 τρόποι για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από απατεώνες και επιτήδειους στο διαδίκτυο

Την τελευταία δεκαετία, είδαμε ήδη την τάση να δίνονται σε όλο και μικρότερα παιδιά smartphones για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και για λόγους ασφαλείας. Στη μετα-πανδημική "νέα κανονικότητα", έχει γίνει ανάγκη για πολλά παιδιά να μπαίνουν στο διαδίκτυο για μάθηση και η ηλεκτρονική μάθηση έχει γνωρίσει έκρηξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα παιδιά να είναι τώρα online από ποτέ.

Ενώ υπάρχουν αμέτρητα οφέλη από τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά, τα ανοίγει επίσης σε κινδύνους, όπως οι επιγραμμικοί απατεώνες και οι επιτήδειοι. Σύμφωνα με μια μελέτη, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 20 ετών ή νεότερων που ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα απάτης στον κυβερνοχώρο αυξήθηκε κατά 156% μεταξύ 2017 και 2020.

Συνήθεις διαδικτυακές απάτες με στόχο τα παιδιά

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι εύκολος στόχος για τους απατεώνες, οι οποίοι τα εκμεταλλεύονται με διάφορες διαφορετικές απάτες. Ορισμένες από τις κοινές απάτες που στοχεύουν τα παιδιά είναι οι εξής:

  • Ψάρεμα: Οι απατεώνες συχνά κυνηγούν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παιχνίδια εξαπατώντας τα παιδιά ώστε να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους για να κλέψουν τα δεδομένα τους.

  • Catfishing & Sextortion: Οι ρομαντικές απάτες συχνά απευθύνονται σε νεαρούς εφήβους, καθώς είναι πιο πιθανό να εμπιστεύονται αγνώστους που τους προσεγγίζουν. Ορισμένοι απατεώνες μπορεί ακόμη και να τα πείσουν να εμφανιστούν γυμνά στην κάμερα και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τις εικόνες/βίντεο για εκβιασμό.

  • Απάτες με δώρα: Οι απατεώνες προβάλλουν διαφημίσεις στο Instagram, το TikTok και το YouTube προωθώντας ψεύτικα δώρα χρησιμοποιώντας εικόνες και ονόματα διασημοτήτων χωρίς άδεια. Οι διαφημίσεις οδηγούν σε ψεύτικους ιστότοπους που έχουν σχεδιαστεί για την κλοπή προσωπικών πληροφοριών.
165693085-3939747152744704-7171206936723685166-n-2ffca.jpg a:0:{}
  • Απάτες αγορών: Τα διαδικτυακά καταστήματα που διαφημίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στοχεύουν τους εφήβους με ψεύτικες προσφορές και τους μπλοκάρουν ή εξαφανίζονται χωρίς να παραδώσουν κανένα προϊόν μετά την πληρωμή.

  • Απάτες επιρροής: Γνωστή και ως "απάτη πρεσβευτών μάρκας", αυτή η απάτη στοχεύει λογαριασμούς εφήβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας τους να προωθήσουν συγκεκριμένα προϊόντα. Ωστόσο, τα προϊόντα πρέπει να αγοραστούν με δικά τους χρήματα σε (ψευδώς) μειωμένη τιμή.

  • Κακόβουλο λογισμικό: Οι νέοι που προσπαθούν να κατεβάσουν παράνομα ταινίες ή τραγούδια μπορεί να καταλήξουν να μολύνουν τις συσκευές τους με κακόβουλο λογισμικό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ανεπιθύμητων διαφημίσεων στη συσκευή, ακόμη και στο κλείδωμα ή την κλοπή αρχείων.

Συμβουλές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για παιδιά

Υπάρχουν απλά αλλά σημαντικά μέτρα που μπορείτε και πρέπει να λάβετε για να διασφαλίσετε την ασφάλεια των παιδιών σας στον εικονικό κόσμο.

  • Εκπαιδεύστε το παιδί σας σχετικά με τις διαδικτυακές απάτες: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το TikTok, το Instagram και το Snapchat, είναι εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των εφήβων. Είναι επίσης τα μέρη όπου παραμονεύουν οι απατεώνες. Κάθε γονιός λέει στο παιδί του να είναι επιφυλακτικό απέναντι στους αγνώστους και το ίδιο μάθημα πρέπει να ισχύει και στο διαδίκτυο, στην πραγματικότητα, ακόμη περισσότερο επειδή το διαδίκτυο παρέχει πλήρη ανωνυμία.

    Μιλήστε στο παιδί σας για το ότι δεν πρέπει να μοιράζεστε προσωπικές και ιδιωτικές πληροφορίες με κανέναν στο διαδίκτυο. θα πρέπει επίσης να του διδάξετε να μην κάνει κλικ σε ύποπτους συνδέσμους.

  • Διδάξτε τους να προσέχουν το ψηφιακό τους αποτύπωμα: Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με διακριτικότητα, καθώς οτιδήποτε δημοσιεύεται δημοσίως μπορεί να περιέχει προσωπικές πληροφορίες. Ένας απατεώνας ή ένας επιτήδειος μπορεί εύκολα να μάθει το όνομά τους, ποιοι είναι οι φίλοι τους, πού ζουν, σε ποιο σχολείο φοιτούν, πού συχνάζουν και πολλά άλλα, συλλέγοντας τα δημόσια προφίλ τους. Οτιδήποτε δημοσιεύουν στο διαδίκτυο παραμένει επίσης στο διαδίκτυο για πάντα (μέχρι να κλείσει ο ιστότοπος).

  • Παρακολουθήστε τη δραστηριότητά τους: Είναι σημαντικό να δώσετε στα παιδιά σας κάποιο επίπεδο ιδιωτικότητας όσον αφορά τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα- ίσως είναι λίγο υπερβολικό να ψάχνετε τις ιδιωτικές τους συνομιλίες. Ωστόσο, είναι συνετό να ελέγχετε περιοδικά το ιστορικό περιήγησής τους και τη χρήση εφαρμογών για να γνωρίζετε αν επιδίδονται σε επικίνδυνες διαδικτυακές δραστηριότητες.

  • Μην τους δίνετε πρόσβαση στις πληρωμές: Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή του παιδιού σας δεν έχει αποθηκευμένες πληροφορίες πληρωμών, όπως δεδομένα πιστωτικών καρτών. Κακόβουλες εφαρμογές και παιχνίδια μπορούν να εξαπατήσουν τους νέους ώστε να κάνουν πολλαπλές μεγάλες πληρωμές με τη μορφή αγορών εντός της εφαρμογής. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον γονικό έλεγχο στις συσκευές τους για να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν είναι αλάνθαστο. Το ασφαλέστερο είναι να μην αποθηκεύονται καθόλου δεδομένα πληρωμών στη συσκευή.

  • Εγκαταστήστε λογισμικό ασφαλείας στις συσκευές τους: Κάθε βήμα που κάνετε για την προστασία του παιδιού σας στο διαδίκτυο είναι προληπτικό και δεν εγγυάται ότι δεν θα γίνει στόχος. Ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας είναι να εγκαταστήσετε λογισμικό ασφαλείας ή επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης σε όλες τις συσκευές τους, ώστε να μην έχουν αυτόματα πρόσβαση σε ύποπτους ιστότοπους. Το ψηφιακό εργαλείο γονικής μέριμνας Trend Micro Family του συνεργάτη μας Trend Micro είναι αναγνωρισμένο από αυτή την άποψη.

Οι απατεώνες καινοτομούν πάντα και οι τακτικές τους μπορεί να αλλάζουν, αλλά οι απάτες δεν αλλάζουν. Κάνοντας μια συζήτηση με το παιδί σας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία του, μπορείτε να το αποτρέψετε από το να πέσει στις πολυάριθμες παγίδες που στήνουν οι απατεώνες.

Αναφορά απάτης!
Έχετε πέσει σε μια φάρσα, αγοράσατε ένα ψεύτικο προϊόν; Αναφέρετε τον ιστότοπο και προειδοποιήστε τους άλλους!

Ετικέτες απάτης

#Απάτες διαδικτυακών αγορών #Phishing και κλοπή ταυτότητας #Άλλες απάτες, φάρσες και απάτες #Ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα #Απάτες κρυπτονομισμάτων και Bitcoin #Επενδυτικές απάτες #Απάτες στην αγορά #Απάτες προκαταβολών #Ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα #Απάτες κακόβουλου λογισμικού #Απάτες συναλλαγών κρυπτογράφησης #Απάτες ερωτικών και γνωριμιών #Απάτες Bait & Switch #Ψεύτικες απάτες προϊόντων (Πλαστές) #Απάτες Giveaway #Ψεύτικες απάτες εργασίας #Εργασία από το σπίτι Απάτες #Απάτες courier & παράδοσης #Απάτες απασχόλησης #Συστήματα Ponzi & πυραμίδων #Απάτες τυχερών παιχνιδιών #Απάτες συνδρομής #Απάτες εξόρυξης κρυπτογράφησης #Απάτες με κάρτες δώρων #Απάτες Amazon #Απάτες ταξιδιών και διακοπών #Απάτες Λοταρία #Απάτη σε συμβιβασμό μέσω email για επιχειρήσεις (BEC) #Απάτες με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες #Απάτες πλαστοπροσωπίας #Φιλανθρωπικές απάτες #Fake IT & Τεχνική Υποστήριξη #Απάτες ιστοσελίδας γνωριμιών ενηλίκων #Τηλεφωνικές απάτες #Απάτες με δωρεάν δώρα και βραβεία #Απάτες ανάκτησης χρημάτων #Απάτες τυχερών παιχνιδιών & στοιχημάτων #Απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #Απάτες διαπραγμάτευσης Forex & μετοχών #Απάτες μετανάστευσης #Απάτες ιστοσελίδας βίντεο ενηλίκων #Απάτες διαδικτυακής έρευνας #Απάτες κληρονομικότητας #Ψεύτικη απάτη τιμολογίων #Απάτες ηλεκτρονικών πληρωμών #Απάτες με μηνύματα κειμένου #Απάτες Pay to Click #Απάτες κατοικίδιων ζώων #Εκπαιδευτικές απάτες #Απάτες εξαπάτησης χρημάτων #Απάτες AliExpress #Απάτες στο Facebook #Πιστωτικές απάτες #Παραβίαση δεδομένων #Απάτες στο Instagram #Απάτες βοηθητικών προγραμμάτων #Απάτες Catfishing
Σχετικά με εμάς Χρήσιμες Πληροφορίες Επικοινωνία Αποποίηση ευθυνών
Developed by: scamadviser-logo