Το Facebook έχει μετατραπεί σε φυτώριο συναλλαγών, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το χρησιμοποιούν για να αγοράζουν προϊόντα. Μέσω της πλατφόρμας Facebook Marketplace, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να αγοράζουν και να πωλούν προϊόντα σε άλλους χρήστες του Facebook. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη Renalon, οι πωλήσεις του Facebook Marketplace έφτασαν τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, από 26 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
Αλλά αυτό δεν έρχεται χωρίς κινδύνους, καθώς η ευκολία των συναλλαγών στο FB Marketplace έχει διευκολύνει τους απατεώνες να προσελκύουν ανυποψίαστους αγοραστές. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της FTC, 9 στις 10 διαδικτυακές απάτες διεξήχθησαν ή ξεκίνησαν μέσω του Facebook ή του Instagram.
Έχοντας αυτό κατά νου, τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να προστατευτούν από απάτες στην αγορά του Facebook; Ακολουθούν 5 συμβουλές για να προστατευτείτε από τις απάτες στην αγορά του FB.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Facebook Marketplace είναι ότι είναι ευκολότερη η επικοινωνία και η επικοινωνία μπορεί να ανακτηθεί. Οι απατεώνες, από την άλλη πλευρά, θα προσπαθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο να σας πείσουν να μετακινηθείτε από την πλατφόρμα στο Telegram, το Whatsapp, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή σε κάποιο άλλο, δύσκολα ανιχνεύσιμο μέσο. Με αυτόν τον τρόπο, καθίσταται αδύνατο για το Facebook να παρακολουθήσει ή να ανακτήσει την επικοινωνία μεταξύ αγοραστή και πωλητή.
Με το FB, οι χρήστες απολαμβάνουν την Προστασία Αγοράς του Facebook, που σημαίνει ότι οι αγοραστές είναι καλά προστατευμένοι σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με την αγορά. Η πολιτική αυτή καλύπτει μόνο τις πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω του Facebook Checkout, συνεπώς η ανάληψη της επικοινωνίας και της πληρωμής εκτός της πλατφόρμας σας αφήνει εκτεθειμένους.
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αναγνωρίσετε έναν απατεώνα του FB Marketplace είναι αν επιμένει να λαμβάνει την επικοινωνία ή την πληρωμή εκτός της πλατφόρμας. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν το Facebook Checkout και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προσφερθεί εγγύηση επιστροφής χρημάτων.
Η πληρωμή εκ των προτέρων, ειδικά εκτός Facebook, είναι ένα άμεσο εισιτήριο για να πέσετε θύμα απάτης. Ένα από τα πιο συνηθισμένα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι απατεώνες είναι όταν σας λένε ότι ένα προϊόν ή αντικείμενο έχει μεγάλη ζήτηση και ότι πρέπει να κάνετε μια προκαταβολή για να εξασφαλίσετε το προϊόν σας.
Εάν ένας πωλητής χρησιμοποιεί τακτικές υψηλής πίεσης για να προσπαθήσει να σας παρασύρει σε μια "επείγουσα πληρωμή", οι πιθανότητες να πάρετε τα προϊόντα είναι ελάχιστες. Ποτέ μην κάνετε προκαταβολές, ειδικά εκτός Facebook.
Εάν ένας πωλητής σας πιέζει να κάνετε μια προκαταβολή, είναι πιθανότατα απατεώνας που δεν έχει να παραδώσει προϊόν.
Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να προσφέρετε εκπτώσεις, οι μεγαλύτερες από το κανονικό εκπτώσεις είναι μια τεράστια κόκκινη σημαία. Συνήθως, οι απατεώνες δελεάζουν τους αγοραστές με δελεαστικές προσφορές που συχνά είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές.
Όταν αγοράζετε ένα προϊόν από το Facebook Marketplace, είναι πάντα καλό να κάνετε τη δέουσα επιμέλεια. Εάν ένα προϊόν πωλείται σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την τιμή της αγοράς, αυτό είναι μια κόκκινη σημαία που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Οι πιθανότητες να μην πάρετε ποτέ το προϊόν ή να πάρετε μια απομίμηση είναι πάντα υψηλές.
Όταν συναντάτε ένα προϊόν με τεράστια έκπτωση, είναι συχνά σοφό να ελέγξετε τις τιμές σε άλλες πλατφόρμες όπως το Amazon ή το eBay.
Ένα από τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε στο Facebook Marketplace είναι ένας αγοραστής που αλλάζει συνεχώς τις τιμές του. Αν, για παράδειγμα, εντοπίσετε μια προσφορά και όταν επικοινωνήσετε με τον πωλητή αλλάζει την τιμή, μείνετε μακριά. Οι απατεώνες έχουν τη συνήθεια να δελεάζουν τους αγοραστές με χαμηλές τιμές, μόνο και μόνο για να τους δελεάσουν και να τους αλλάξουν όταν ο αγοραστής δείξει ενδιαφέρον.
Είναι πολύ εύκολο για τους απατεώνες να δημοσιεύουν αμφιβόλου αξιοπιστίας συνδέσμους στο προφίλ τους, καθώς το Facebook δεν επαληθεύει σωστά όλους τους συνδέσμους. Αυτό έχει καταστήσει το FB Marketplace ένα πλούσιο κυνήγι για απάτες phishing. Συνήθως, οι απατεώνες δημοσιεύουν δελεαστικά δώρα, ειδικά για μάρκες κρυπτονομισμάτων, στα προφίλ τους στο Facebook.
Οι ανυποψίαστοι πελάτες κάνουν κλικ στους συνδέσμους, οι οποίοι οδηγούν σε σελίδες που κλέβουν πληροφορίες ή εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό. Μακροπρόθεσμα, οι απατεώνες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες σας, όπως η διεύθυνση ή τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα, είναι πάντα συνετό να αποφεύγετε να κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους, ειδικά σε αυτούς που προέρχονται από συνδέσμους με κακόγουστη εμφάνιση.
Το Facebook Marketplace είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να αποκτήσετε προϊόντα. Αλλά η αγορά είναι επίσης γεμάτη με απατεώνες, οπότε είναι καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι. Δεδομένου ότι το Facebook δεν επαληθεύει τα προϊόντα που πωλούνται στην εν λόγω πλατφόρμα, είναι συνετό να κάνετε τη δέουσα επιμέλεια. Για να ανακεφαλαιώσουμε: Κρατήστε όλες τις επικοινωνίες στο Facebook, αποφύγετε να πληρώνετε εκ των προτέρων ή να κάνετε κρατήσεις, όταν η προσφορά είναι πολύ καλή, σκεφτείτε το δύο φορές, οι ασυνεπείς τιμές είναι κακό σημάδι, και να είστε σε επιφυλακή για ψεύτικα δώρα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το πώς να προστατευτείτε σε άλλες διαδικτυακές αγορές εδώ
Πηγή εικόνας: Pexels.com