Η "αλυσίδα μπλοκ" και η "κρυπτογράφηση" είναι λέξεις-κλειδιά που έχουν γίνει γρήγορα μέρος του λεξιλογίου της επικρατούσας τάσης, παρόλο που λίγοι κατανοούν πραγματικά τους όρους. Το 2021, μια νέα λέξη προστέθηκε στον κουβά - "NFTs". Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι είναι τα NFTs και πώς μπορείτε να αποφύγετε την εξαπάτηση κατά τη διαπραγμάτευσή τους.
Τα NFTs (ή Non-Fungible Tokens) παρέχουν έναν τρόπο για τη δημιουργία ιδιοκτησίας επί ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως η εικαστική τέχνη ή η μουσική. Τα κομμάτια δεδομένων αποθηκεύονται στην αλυσίδα μπλοκ Ethereum (web3) ως μάρκες. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν στη δημιουργία ιδιοκτησίας επί ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων όπως η οπτική τέχνη ή η μουσική. Όταν πραγματοποιείται μια συναλλαγή ή πώληση ενός NFT, καταγράφεται στο ψηφιακό βιβλίο, γνωστό ως blockchain. Παρόλο που η τέχνη NFT γελοιοποιείται καθώς το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο - ας πούμε ένα JPG - μπορεί να μεταφορτωθεί από οποιονδήποτε, η απόδειξη της ιδιοκτησίας υπάρχει στο blockchain ledger.
Πολλές από τις παγίδες που επηρεάζουν την τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα είναι παρούσες και με τα NFTs. Η αποκέντρωση και η έλλειψη παρακολούθησης από τρίτους αποτελούν δίκοπο μαχαίρι, καθώς οι εγκληματικές ή αμφιλεγόμενες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην αλυσίδα μπλοκ είναι πιο δύσκολο να αστυνομευτούν.
Ένα NFT μπορεί να εξαφανιστεί αφού το έχετε αγοράσει! Αυτό συμβαίνει επειδή το συμβόλαιο που ζει στην αλυσίδα μπλοκ (το NFT) είναι διαφορετικό από το πραγματικό έργο τέχνης. Ενώ ένα NFT παρέχει πράγματι ένα μέσο για να υποδηλώνεται η ιδιοκτησία ενός ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα δεδομένα του NFT που είναι αποθηκευμένα στην αλυσίδα μπλοκ δεν είναι το πραγματικό περιουσιακό στοιχείο που αγοράσατε.
Αντίθετα, είναι πιθανό να είναι απλώς ένας σύνδεσμος προς την εικόνα. Όταν αγοράζετε ένα NFT, ένα έξυπνο συμβόλαιο κόβεται στην αλυσίδα μπλοκ. Το έξυπνο συμβόλαιο περιλαμβάνει γενικά έναν σύνδεσμο που παραπέμπει σε μια διαδικτυακή μονάδα δίσκου όπου αποθηκεύεται στην πραγματικότητα το περιουσιακό στοιχείο. Ως εκ τούτου, ο δίσκος μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή και να πάρει μαζί του όλα τα NFT σας.
Όπως και στο εμπόριο κρυπτονομισμάτων, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να διαμορφώνουν κανονισμούς σχετικά με το εμπόριο NFTs. Ως εκ τούτου, το σημερινό σενάριο είναι μια "Άγρια Δύση" όπου ο καθένας μπορεί να προσλάβει έναν καλλιτέχνη για να σχεδιάσει έναν συγκεκριμένο αριθμό NFTs και στη συνέχεια να δημιουργήσει τεράστιο hype για τα token βάζοντας τους influencers να τα υποστηρίξουν. Η ευκολία δημιουργίας NFTs και η έλλειψη συνεπειών έχουν γεννήσει χιλιάδες συστήματα Pump & Dump NFTs.
Τα συστήματα Pump & Dump είναι σοκαριστικά κοινά στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και των NFT. Το "rug pull" είναι μια επενδυτική απάτη κατά την οποία μια ομάδα εμπιστευτικών προσώπων αγοράζει μια δέσμη περιουσιακών στοιχείων - NFTs σε αυτή την περίπτωση - και διογκώνει τεχνητά τη ζήτηση. Αυτό ανεβάζει τις τιμές των NFTs, οι οποίες στη συνέχεια προωθούνται έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλα κανάλια. Το ευρύ κοινό συμμετέχει στο σύστημα νομίζοντας ότι έχει επενδύσει σε ένα περιουσιακό στοιχείο που προορίζεται να κερδίσει αξία Ωστόσο, οι απατεώνες εξαργυρώνουν γρήγορα όταν οι τιμές είναι υψηλές και αφήνουν όλους τους άλλους με άχρηστα περιουσιακά στοιχεία. Οι influencers που προώθησαν την απάτη δεν χάνουν τίποτα, καθώς πληρώνονται προκαταβολικά για την υποστήριξή τους.
Είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι η κοπή ενός έργου τέχνης ως NFT δεν είναι το ίδιο με την κατοχή πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) σε αυτό. Πλατφόρμες όπως η OpenSea επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να μετατρέψει οποιαδήποτε φωτογραφία ή εικόνα σε NFT, ανεξάρτητα από το αν κατέχει ή όχι τα δικαιώματα αυτής της πνευματικής ιδιοκτησίας!
Οι απατεώνες και οι κακοποιοί κλέβουν το έργο ενός καλλιτέχνη και ανοίγουν ψεύτικους λογαριασμούς σε πλατφόρμες όπως το OpenSea, όπου καταχωρούν για δημοπρασία πλαστά έργα τέχνης. Αυτό θα καταστήσει ένα NFT πρακτικά άχρηστο μόλις η κοινότητα ανακαλύψει τι σκαρώνει αυτός ο απατεώνας - και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πάρετε πίσω τα χρήματά σας.
Μια πλατφόρμα πώλησης μουσικών NFTs με την ονομασία HitPiece χαρακτηρίστηκε απάτη από την RIAA για την πώληση NFTs μουσικών έργων χωρίς την άδεια των καλλιτεχνών ή/και των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων.
Υπάρχουν πολλά νόμιμα δώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διοργανώνονται για να διαφημίσουν μια νέα συλλογή NFT. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται αυτή την τακτική μάρκετινγκ για να παγιδεύσουν τους εμπόρους NFT σε απάτες αντ' αυτού. Προσέξτε τα ψεύτικα giveaways NFT στο Discord που σας κατευθύνουν σε ιστοσελίδες απάτης. Αυτές οι τοποθεσίες θα σας ζητήσουν να συνδέσετε το πορτοφόλι σας και να επαληθεύσετε τη φράση σποράς σας. Όποιος έχει τη φράση σπόρου σας έχει πρόσβαση στα περιουσιακά σας στοιχεία.
Είναι επίσης γνωστό ότι οι χάκερ προσποιούνται ότι είναι εκπρόσωποι από πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και αποθήκευσης NFT, όπως η OpenSea και η MetaMask. Οι χρήστες της MetaMask έχουν γίνει στο παρελθόν στόχος μιας απάτης phishing που περιλάμβανε ψεύτικες διαφημίσεις που ζητούσαν τα ιδιωτικά κλειδιά πορτοφολιού των χρηστών ή τις 12-λέξεις φράσεις σπόρου ασφαλείας.
Σε ένα giveaway NFT, τα token "πετάγονται" στους νικητές, κάτι που αναφέρεται στην αποστολή ενός NFT σε μια διεύθυνση πορτοφολιού web3 δωρεάν. Η λήψη ενός airdrop είναι σαν να λαμβάνετε ένα email στα εισερχόμενά σας, με την έννοια ότι τα airdrops δεν χρειάζεται να εγκριθούν ή να γίνουν αποδεκτά.
Τα airdrops μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απάτες, καθώς μπορεί να περιέχουν κακόβουλη κωδικοποίηση σε αυτά. Οι απατεώνες συχνά κάνουν τυχαία airdrop tokens σε πορτοφόλια. Το όνομα του κουπονιού είναι συνήθως ένας ιστότοπος που οι απατεώνες θέλουν τα πιθανά θύματα να επισκεφθούν.
Εάν μεταβείτε στον ιστότοπο και προσπαθήσετε να τα πουλήσετε, είναι πιθανό να διαπιστώσετε ότι δεν μπορούν να πωληθούν. Ο σκοπός του airdrop είναι στην πραγματικότητα να σας αναγκάσουν να τους δώσετε πρόσβαση στα περιουσιακά σας στοιχεία και στη συνέχεια να τα κλέψουν.
Μερικές φορές, τα tokens που ρίχνονται από αέρος δεν κάνουν στην πραγματικότητα τίποτα άλλο από το να χρησιμεύουν ως πρόσοψη για ένα σχέδιο pump & dump. Εάν κάποιος δημιουργεί ένα έργο με μια ψεύτικη συλλογή NFT και με άχρηστα token, μπορεί να ρίξει τα token στα πορτοφόλια των επιρροών για να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι ο επιρροή κατέχει το token του.
Λάβετε υπόψη σας αυτές τις απλές υποδείξεις για να αποφύγετε τις απάτες NFT: