https://whitelabel-manager-production.ams3.digitaloceanspaces.com/thumbs/2-x1-article-header-image-5f91a.jpg_800x.jpg
Δεκέμβριος 19, 2018
Συγγραφέας: Shaun Packiarajah

Πώς μπορώ να πάρω πίσω χρήματα από έναν απατεώνα;

Τα χειρότερα λοιπόν έχουν συμβεί - συνειδητοποιείτε ότι δώσατε τα χρήματά σας πολύ γρήγορα και ότι η ιστοσελίδα που χρησιμοποιήσατε ήταν απάτη - τι γίνεται τώρα; Λοιπόν, πρώτα απ' όλα, μην απελπίζεστε!!

Αν νομίζετε ότι έχετε εξαπατηθεί, η πρώτη σας επιλογή όταν έχετε κάποιο πρόβλημα είναι να ζητήσετε απλώς την επιστροφή χρημάτων. Αυτό είναι το πρώτο και ευκολότερο βήμα για να διαπιστώσετε αν έχετε να κάνετε με μια γνήσια εταιρεία ή με απατεώνες. Δυστυχώς, το να πάρετε πίσω τα χρήματά σας από έναν απατεώνα δεν είναι τόσο απλό όσο το να το ζητήσετε.

Αν όντως έχετε να κάνετε με απατεώνες, η διαδικασία (και η πιθανότητα) να πάρετε πίσω τα χρήματά σας ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο πληρωμής που χρησιμοποιήσατε.

  • PayPal
  • Χρεωστική κάρτα/πιστωτική κάρτα
  • Τραπεζικό έμβασμα
  • Μεταφορά μέσω καλωδίου
  • Google Pay
  • Bitcoin

PayPal

Αν χρησιμοποιήσατε το PayPal, έχετε πολλές πιθανότητες να πάρετε πίσω τα χρήματά σας, αν πέσατε θύμα απάτης. Στον ιστότοπό τους, μπορείτε να υποβάλλετε διαφωνία εντός 180 ημερολογιακών ημερών από την αγορά σας.

Προϋποθέσεις για την υποβολή διαφοράς:

  • Η απλούστερη περίπτωση είναι ότι παραγγείλατε από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και δεν έχει φτάσει. Σε αυτή την περίπτωση το PayPal αναφέρει τα εξής: "Εάν η παραγγελία σας δεν εμφανιστεί ποτέ και ο πωλητής δεν μπορεί να προσκομίσει απόδειξη αποστολής ή παράδοσης, θα σας επιστραφεί το σύνολο της αξίας της. Είναι τόσο απλό".
  • Ο απατεώνας σας έστειλε ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο. Για παράδειγμα, παραγγείλατε ένα PlayStation 4, αλλά αντ' αυτού λάβατε μόνο ένα χειριστήριο Playstation.
  • Η κατάσταση του αντικειμένου παρουσιάστηκε λανθασμένα στη σελίδα του προϊόντος. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το αντικείμενο δηλώθηκε ως ολοκαίνουργιο, αλλά έχει εμφανή σημάδια χρήσης.
  • Από το αντικείμενο λείπουν μέρη ή χαρακτηριστικά και αυτό δεν γνωστοποιήθηκε. Για παράδειγμα, αγοράζετε ένα ράφι που περιλαμβάνει όλες τις βίδες για τη συναρμολόγηση, ωστόσο κατά την άφιξη, αυτές δεν περιλαμβάνονται.
  • Το προϊόν που παραλάβατε είναι μια παραποιημένη έκδοση που πωλήθηκε ως γνήσια.

Πιστωτική ή χρεωστική κάρτα

Αν έχετε πληρώσει το ηλεκτρονικό κατάστημα μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στην τράπεζα της κάρτας σας και να ελέγξετε αν υπάρχει τμήμα για "αμφισβητούμενες συναλλαγές" ή αν αναφέρεται η διαδικασία "επιστροφής χρεώσεων". Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκη - όπως αποδεικνύεται τέλεια από αυτό το infographic από το Chargebacks911.

5cd4283ff316fd87779f3fbe2c8b4d21def25216d42fe.png

Αλλά τι ακριβώς είναι το chargeback; Ο Money Saving Expert αναφέρει ότι η επιστροφή χρέωσης είναι χρήσιμη όταν αγοράζετε κάτι online και τα αγαθά/υπηρεσίες είναι: ελαττωματικά, δεν παρέχονται, δεν σας παραδίδονται καθώς η εταιρεία χρεοκόπησε. Η τράπεζά σας θα απευθυνθεί απευθείας στην τράπεζα του εμπόρου για να επιστρέψει το ποσό πίσω στο λογαριασμό σας (εάν η απαίτηση είναι έγκυρη). Η περίοδος κατά την οποία πρέπει να ζητήσετε την επιστροφή χρεώσεων είναι 120 ημέρες από τη στιγμή που πληρώσατε ή παρατηρήσατε το πρόβλημα.

Για όσους από εσάς κατάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχετε έναν φίλο στο άρθρο 75 του νόμου περί καταναλωτικής πίστης του 1974. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, δείτε το πλήρες νομικό κείμενο στο Money Saving Expert. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Λοιπόν, αυτό το κομμάτι προστασίας σημαίνει ότι αν πληρώσατε περισσότερα μεταξύ 100 και 30.000 λιρών, μπορείτε να πάρετε πίσω τα χρήματά σας, αν δεν παραλάβετε το προϊόν που παραγγείλατε ή αν κάτι δεν ήταν όπως θα έπρεπε. Η διαφορά μεταξύ αυτού και των επιστροφών χρεώσεων είναι ότι δεν πρόκειται για ένα εθελοντικό πρόγραμμα από τους παρόχους καρτών. Αυτές οι προστασίες είναι κατοχυρωμένες στο νόμο.

Ο λόγος για τον οποίο εμείς στο Scamadviser πιστεύουμε ότι αυτή η προστασία είναι σπουδαία για τους καταναλωτές είναι ότι προστατεύει επίσης τους χρήστες από μια εταιρεία που σας έχει απογοητεύσει και στη συνέχεια χρεοκοπεί.

Σημείωση: Προσέξτε να μην χρησιμοποιείτε τρίτους, όπως το PayPal, όταν πληρώνετε με πιστωτική κάρτα. Αυτό μπορεί να ακυρώσει το δικαίωμά σας να διεκδικήσετε βάσει του άρθρου 75. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ.

Τραπεζικό έμβασμα

Το Which.co.uk έχει να πει τα εξής σχετικά με την επιστροφή των χρημάτων σας από τραπεζικό έμβασμα: Όταν έχετε πέσει θύμα απάτης που σας οδήγησε στο να μεταφέρετε χρήματα σε άλλη τράπεζα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με την τράπεζά σας. Μόλις ειδοποιηθεί,μπορεί να προσπαθήσει να ανακτήσει τα χρήματα. Εάν αυτό δεν είναι επιτυχές, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στην τράπεζά σας ή να έρθετε σε επαφή με τον τοπικό σας χρηματοοικονομικό διαμεσολαβητή. Επιπλέον, το Which.co. uk αναφέρει ότι η επικοινωνία με τις αρχές και η ύπαρξη ενός αριθμού υπόθεσης μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.

Υπηρεσία wire transfer

Προσοχή στη χρήση υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων. Η Which.co.uk επισημαίνει ότι η χρήση υπηρεσιών όπως η MoneyGram, η Pay Point ή η Western Union (αγαπημένη των απατεώνων) μπορεί να καταστήσει δύσκολη την επιστροφή των χρημάτων σας. Η καλύτερη συμβουλή εδώ είναι ότι αν δεν είστε σίγουροι για τη συναλλαγή, μην επιλέξετε αυτή τη μέθοδο πληρωμής.

Μη εξουσιοδοτημένη μυστική πληρωμή

Κοιτάζετε μια οικονομική κατάσταση με μια περίεργη αγορά; Ίσως ένα ποσό που αφαιρείται από μια εταιρεία που δεν θυμάστε; Δεν είστε οι μόνοι και μπορεί να πρόκειται για μη εξουσιοδοτημένη ανάληψη. Εάν συμβαίνει αυτό, επικοινωνήστε με την τράπεζά σας το συντομότερο δυνατό. Ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας, μπορεί να υπάρχουν κανονισμοί που να σας προστατεύουν και ίσως να σας παρέχουν επιστροφή χρημάτων.

Google Pay

Πιστεύετε ότι κάποιος χρησιμοποίησε το λογαριασμό σας στο Google Pay χωρίς την άδειά σας; Ίσως υπήρξε μια περίεργη πληρωμή που δεν θυμάστε να έχετε πραγματοποιήσει. Λοιπόν, μην ανησυχείτε! Η Google διαθέτει ένα σύστημα αμφισβήτησης για να σας βοηθήσει. Κατευθυνθείτε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να αμφισβητήσετε, να αναφέρετε ή να ακυρώσετε μια πληρωμή.

Bitcoin (και άλλα κρυπτονομίσματα)

Δυστυχώς, οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων είναι αδύνατο να εντοπιστούν και να αντιστραφούν, γεγονός που καθιστά την ανάκτησή τους μεγάλη πρόκληση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει σχεδόν καμία ελπίδα ανάκτησης των κρυπτονομισμάτων. Μπορείτε να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μέσω της οποίας πραγματοποιήσατε τη συναλλαγή Bitcoin και να παρουσιάσετε την περίπτωσή σας για επιστροφή χρημάτων. Στη συνέχεια, εναπόκειται στην εταιρεία να καθορίσει αν μπορεί να σας χορηγήσει επιστροφή χρημάτων σύμφωνα με τις πολιτικές της.

Προσοχή στους ψεύτικους "πράκτορες ανάκτησης" που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τεχνογνωσία και υψηλά ποσοστά επιτυχίας στην ανάκτηση κεφαλαίων κρυπτονομισμάτων. Διαβάστε το άρθρο μας"Μπορούν να ανακτηθούν κρυπτονομίσματα από απατεώνες;" για να μάθετε γιατί είναι πιθανό να πρόκειται για απάτες.

Για έναν πιο λεπτομερή οδηγό σχετικά με το πώς μπορείτε να προσεγγίσετε τον πάροχο πληρωμών για επιστροφή χρημάτων, επισκεφθείτε τη σελίδα μας Πώς να πάρετε πίσω τα χρήματά σας από μια απάτη

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς μπορείτε να κάνετε ασφαλέστερες ηλεκτρονικές πληρωμές, ανατρέξτε στην ενότητα Ποιοι είναι οι ασφαλείς τρόποι πληρωμής στο διαδίκτυο;

Αναφορά απάτης!
Έχετε πέσει σε μια φάρσα, αγοράσατε ένα ψεύτικο προϊόν; Αναφέρετε τον ιστότοπο και προειδοποιήστε τους άλλους!

Ετικέτες απάτης

#Απάτες διαδικτυακών αγορών #Phishing και κλοπή ταυτότητας #Άλλες απάτες, φάρσες και απάτες #Απάτες κρυπτονομισμάτων και Bitcoin #Ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα #Επενδυτικές απάτες #Απάτες στην αγορά #Απάτες προκαταβολών #Απάτες συναλλαγών κρυπτογράφησης #Απάτες κακόβουλου λογισμικού #Ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα #Απάτες ερωτικών και γνωριμιών #Ψεύτικες απάτες προϊόντων (Πλαστές) #Απάτες Bait & Switch #Απάτες Giveaway #Ψεύτικες απάτες εργασίας #Απάτες courier & παράδοσης #Απάτες απασχόλησης #Απάτες τυχερών παιχνιδιών #Απάτες συνδρομής #Εργασία από το σπίτι Απάτες #Απάτες εξόρυξης κρυπτογράφησης #Συστήματα Ponzi & πυραμίδων #Απάτες Amazon #Απάτες με κάρτες δώρων #Απάτη σε συμβιβασμό μέσω email για επιχειρήσεις (BEC) #Απάτες Λοταρία #Απάτες με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες #Fake IT & Τεχνική Υποστήριξη #Απάτες ταξιδιών και διακοπών #Απάτες με δωρεάν δώρα και βραβεία #Τηλεφωνικές απάτες #Φιλανθρωπικές απάτες #Απάτες ιστοσελίδας γνωριμιών ενηλίκων #Απάτες ανάκτησης χρημάτων #Απάτες πλαστοπροσωπίας #Απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #Απάτες τυχερών παιχνιδιών & στοιχημάτων #Απάτες μετανάστευσης #Απάτες κληρονομικότητας #Ψεύτικη απάτη τιμολογίων #Απάτες διαπραγμάτευσης Forex & μετοχών #Απάτες με μηνύματα κειμένου #Απάτες Pay to Click #Απάτες διαδικτυακής έρευνας #Απάτες κατοικίδιων ζώων #Απάτες ιστοσελίδας βίντεο ενηλίκων #Απάτες ηλεκτρονικών πληρωμών #Εκπαιδευτικές απάτες #Απάτες εξαπάτησης χρημάτων #Απάτες AliExpress #Πιστωτικές απάτες #Παραβίαση δεδομένων #Απάτες στο Instagram #Απάτες βοηθητικών προγραμμάτων #Απάτες Catfishing
Σχετικά με εμάς Χρήσιμες Πληροφορίες Επικοινωνία Αποποίηση ευθυνών
Developed by: scamadviser-logo