Αυτό το άρθρο προέρχεται από την Trend Micro.
Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναζητούν πάντα νέους τρόπους για να εξαπατούν τους ανθρώπους. Σύμφωνα με την FTC, οι Αμερικανοί έχασαν 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια από απάτες πέρυσι! Πολλές από τις απάτες του 2022 είναι παραλλαγές που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, αλλά παρακάτω θα βρείτε τις πέντε πιο καυτές απάτες που έχουν σημειωθεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους μέχρι στιγμής.
Αυτές οι απάτες σας δελεάζουν με διαφημίσεις διασημοτήτων και υποσχέσεις για εύκολα χρήματα για να προσπαθήσουν να σας ξεγελάσουν ώστε να κατεβάσετε επιβλαβείς εφαρμογές και να εκθέσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες.
Αυτές οι απάτες χρησιμοποιούν επίσης μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου phishing που ενσωματώνουν ψεύτικους συνδέσμους, οι οποίοι, όταν ανοίγονται, σας μεταφέρουν σε έναν ψεύτικο ιστότοπο συναλλαγών κρυπτονομισμάτων που μοιάζει πανομοιότυπος με έναν νόμιμο ιστότοπο. Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσετε έναν ψεύτικο ιστότοπο από έναν πραγματικό. Κάντε κλικ εδώ για ένα παράδειγμα.
Οι απάτες κρυπτονομισμάτων εμφανίζονται και με άλλες μορφές, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν δωρεάν αντικείμενα, δελεαστικά βραβεία ή εύκολες επενδύσεις. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τις πιο πρόσφατες απάτες κρυπτονομισμάτων.
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα που προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις για να παρασύρουν τους ανθρώπους να αγοράσουν αντικείμενα. Ωστόσο, οι αγοραστές δεν θα παραλάβουν τα αντικείμενα που παραγγέλνουν. Αναζητάτε πάντα κόκκινες σημαίες όπως υπερβολικά καλές για να είναι αληθινές τιμές και εκπτώσεις, ελλιπείς περιγραφές αντικειμένων και επιθετικές τακτικές πωλήσεων.
Επίσης, έχουμε δει πολλά μηνύματα κειμένου phishing που υποδύονται διάσημες μάρκες όπως η Amazon, η Costco, η Walmart και η Best Buy και προωθούν ψεύτικες εκστρατείες τυχερών κληρώσεων και δωρεάν δώρα.
Η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση και οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες. Μπορεί να λάβετε μηνύματα κειμένου και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνονται να προέρχονται από γνωστές εταιρείες, αλλά μπορεί να περιέχουν συνδέσμους που θα εγκαταστήσουν κακόβουλες εφαρμογές ή θα σας οδηγήσουν σε ιστότοπους phishing.
Ορισμένοι απατεώνες διεξάγουν ακόμη και ψεύτικες συνεντεύξεις για εργασία. Δεν υπάρχει καμία θέση εργασίας, αλλά θα συλλέξουν τα προσωπικά στοιχεία από τη φόρμα της αίτησής σας ή θα σας ζητήσουν να αγοράσετε εξοπλισμό ή να πληρώσετε για εκπαιδευτικά σεμινάρια - απλά κλέβοντας τα χρήματά σας.
Έχουμε δει επίσης κάποιες ιστοσελίδες που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν θέσεις εργασίας WFH στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέροντας υψηλές αμοιβές χωρίς να απαιτείται εμπειρία! Ακούγεται υπέροχο, αλλά συχνά είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό.
Οι ρομαντικές απάτες δεν είναι καινούργιες, αλλά η δημοτικότητά τους συνεχίζει να αυξάνεται. Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις εφαρμογές γνωριμιών για να αναζητήσουν θύματα. Αφού κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας, θα σας ζητήσουν να στείλετε χρήματα ή να αγοράσετε αντικείμενα γι' αυτούς.
Οιαπάτες με τους ζαχαρένιους μπαμπάδες είναι επίσης τάση αυτές τις μέρες. Στοχεύουν νεαρές γυναίκες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ωστόσο, πριν λάβουν χρήματα, θα τους ζητηθεί να μοιραστούν τα προσωπικά τους στοιχεία ή ακόμη και να στείλουν κάποια από τα χρήματά τους μέσω PayPal, Venmo και άλλων διαδικτυακών μεθόδων πληρωμής για "επαλήθευση".
Οι απατεώνες προωθούν ένα ανύπαρκτο πρόγραμμα παροχών COVID-19 και σας προτρέπουν να κάνετε αίτηση για αυτό μέσω συνδέσμων phishing. Ελέγξτε εδώ για τα πιο πρόσφατα παραδείγματα.
Ορισμένοι εγκληματίες προσποιούνται ότι προέρχονται από την ασφαλιστική σας εταιρεία για να λάβουν προσωπικές πληροφορίες, όπως το πλήρες όνομα, τη διεύθυνση και την ιατρική σας κατάσταση. Συνιστάται να κλείσετε το τηλέφωνο και να μην δώσετε καμία πληροφορία, και στη συνέχεια να καλέσετε τον αριθμό που αναγράφεται στην ασφαλιστική σας κάρτα για να επιβεβαιώσετε αν το τηλεφώνημα ήταν νόμιμο.
Πηγή: pexels.com